Wachtwoord veiligheid

Erwin van Hoof
SiteOn
Inleiding
Wachtwoorden zijn de sleutel tot bijna alles wat je online doet, en je hebt waarschijnlijk meerdere wachtwoorden die je gedurende de dag gebruikt. Het kiezen van wachtwoorden die moeilijk te kraken zijn en het veilig beheren ervan kan soms onhandig lijken. Gelukkig zijn er eenvoudige manieren om je wachtwoorden zo veilig mogelijk te maken. Hiermee kun je voorkomen dat hackers je accounts overnemen en dat je informatie (of geld van online bankieren) wordt gestolen!
Deze 7 tips helpen je om je digitale leven veiliger te maken.
1. Geef je wachtwoorden nooit aan anderen prijs.
Je zou waarschijnlijk ook niet je bankpas en pincode aan een vreemde geven en dan weglopen. Dus, waarom zou je je gebruikersnaam en wachtwoord prijsgeven? Je inloggegevens beschermen informatie die net zo waardevol is als het geld op je bankrekening. Niemand anders hoeft ze te kennen – zelfs niet de IT-afdeling. Als iemand om je wachtwoord vraagt, is het hoogstwaarschijnlijk een oplichterij.
2. Gebruik verschillende wachtwoorden voor verschillende accounts.
Het hergebruiken van wachtwoorden vormt een groot beveiligingsrisico. Als één wachtwoord wordt buitgemaakt bij een datalek, kunnen hackers dit gebruiken om toegang te krijgen tot meerdere accounts, vooral als je hetzelfde wachtwoord voor bijvoorbeeld je e-mail, sociale media en bankrekening gebruikt. Door voor elk account een uniek wachtwoord te hanteren, beperk je de schade bij een eventueel lek. Een wachtwoordmanager kan helpen bij het veilig opslaan en automatisch invullen van al deze unieke wachtwoorden, zodat je ze niet zelf hoeft te onthouden.
3. Gebruik multi-factor authenticatie (MFA).
Zelfs de beste wachtwoorden hebben hun beperkingen. Multi-factor authenticatie voegt een extra beschermingslaag toe, naast je gebruikersnaam en wachtwoord. Gewoonlijk is de extra factor een token of een mobiele app die je gebruikt om te bevestigen dat je daadwerkelijk probeert in te loggen. Lees meer over MFA en hoe je het kunt inschakelen voor veel populaire websites op twofactorauth.org.
4. Lengte gaat boven complexiteit.
Een lang wachtwoord is moeilijker te kraken dan een kort, complex wachtwoord. Moderne computers kunnen korte wachtwoorden met willekeurige tekens snel ontcijferen via brute-force-aanvallen. Daarom is een wachtwoord van minimaal 16 tekens aan te raden. Dit kan een willekeurige reeks tekens zijn, maar een lange, unieke zin werkt ook goed, zoals “Mijnhondeniklopenom800!”. Sommige systemen staan zelfs spaties toe, waardoor wachtzinnen eenvoudig te onthouden én veilig zijn. Door lengte te combineren met variatie in hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens, verhoog je de sterkte van je wachtwoord nog verder.
5. Maak wachtwoorden die moeilijk te raden zijn maar gemakkelijk te onthouden.
Om wachtwoorden gemakkelijker te onthouden, kun je zinnen of uitdrukkingen gebruiken. Bijvoorbeeld, “breadandbutteryum”. Sommige systemen staan zelfs toe dat je spaties gebruikt: “bread and butter yum”.
Vermijd enkele woorden, of een woord dat voorafgegaan of gevolgd wordt door één enkel cijfer (bijv. Password1).
Hackers gebruiken woordenboeken met veelvoorkomende woorden en wachtwoorden om jouw wachtwoord te raden.
Gebruik geen informatie in je wachtwoord die anderen over jou zouden kunnen weten of die op je social media staat (bijv. verjaardagen, namen van kinderen of huisdieren, automodel, enz.). Als je vrienden het kunnen vinden, kunnen dat ook hackers.
Complexiteit telt nog steeds. Om de complexiteit te vergroten, voeg hoofdletters en kleine letters, cijfers en speciale tekens toe. Een wachtwoord moet ten minste 3 van deze opties bevatten. Om het vorige voorbeeld veiliger te maken: “Bread & butter YUM!”
6. Gebruik een wachtwoordmanager.
Wachtwoordbeheertools, of wachtwoordkluizen, zijn een uitstekende manier om je wachtwoorden te organiseren. Ze slaan je wachtwoorden veilig op en veel van deze tools bieden de mogelijkheid om je wachtwoorden te back-uppen en te synchroniseren over meerdere systemen.
7. Gelekte gegevens controleren met: Have I Been Pwned
Een waardevolle aanvulling op je wachtwoordbeveiligingsstrategie is het regelmatig controleren of je accounts of persoonlijke gegevens zijn gelekt. De website Have I Been Pwned biedt een gratis service waarmee je kunt nagaan of een e-mailadres of wachtwoord betrokken is geweest bij een datalek. Deze tool is een belangrijk hulpmiddel voor iedereen die proactief beveiligingsrisico’s wil identificeren. Door periodiek te controleren, kun je snel maatregelen nemen, zoals het resetten van wachtwoorden en het informeren van betrokkenen, om verdere schade te voorkomen.
Cyberdreigingen evolueren voortdurend, maar met de juiste voorzorgsmaatregelen kun je jouw persoonlijke en zakelijke accounts effectief beschermen. Door deze best practices toe te passen, houd je controle over je digitale veiligheid en minimaliseer je het risico op identiteitsdiefstal en dataverlies.
Coding your online solution.
Kantoor
Lichttoren 32
5611 BJ Eindhoven
Contact
+31 6 46 34 18 77
info@siteon.nl
© 2025. Alle rechten voorbehouden siteon.nl